Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (dipotong besar dan dibersihkan)
Bahan untuk diperap:
1. Campurkan kesemua bahan-bahan untuk diperap dan kisarkan.
2. Lumurkan keseluruhan bahan dengan ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam.
4. Masukkan kedalam bekas dan bakar selama 45 minit dgn suhu 200 C .
5. Setelah masak baru dikeluarkan untuk dihidangkan.
- 3 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 3 sdb sos lada hitam (gantikan dgn sos tiram, kicap pekat dan lada hitam)
- 2 sdb madu
- 1 ketul kiub ayam knorr
- 2 sdb halba campuran
- 1 1/2 sdt garam
- sedikit air untuk mengisar bahan
- sedikit mentega
1. Campurkan kesemua bahan-bahan untuk diperap dan kisarkan.
2. Lumurkan keseluruhan bahan dengan ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam.
4. Masukkan kedalam bekas dan bakar selama 45 minit dgn suhu 200 C .
5. Setelah masak baru dikeluarkan untuk dihidangkan.
0 Response to "RESEPI AYAM PANGGANG LADA HITAM"
Post a Comment