Tart Telur
Bahan bahan :
Bahan untuk crush :� 2 cawan tepung gandum
� 1/4 cawan gula halus
� 1/2 teaspoon baking powder
� 1/4 teaspoon garam
� 1/2 cawan butter
� 2 biji telur
Cara membuat crush :
1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer @ food processor atau pun guna tangan pun boleh. Sebatikan.2. Masukkan butter. Sebatikan lagi.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Uli hingga menjadi bentuk doh.
Bahan untuk filling :
� 1 cawan susu cair� 4 biji telur
� 1 cawan gula halus
� 1 cawan air
� 1 tbs tepung kastard
� 1/2 tsp vanilla essence
Cara membuat filling :
1. Pukul gula dan telur.2. Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan lagi dan kacau sebati.
3. Mas tapis bancuhan filling tadi.
4. Tekan2 doh ke dalam acuan tart @ pie. Then tuang je bahan2 filling tadi ke dalam acuan tart @ pie yang telah diletakkan doh tadi.
5. Bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.
0 Response to "Tart Telur"
Post a Comment