Tart Telur

Tart Telur

Bahan bahan :

Bahan untuk crush :
� 2 cawan tepung gandum
� 1/4 cawan gula halus
� 1/2 teaspoon baking powder
� 1/4 teaspoon garam
� 1/2 cawan butter
� 2 biji telur

Cara membuat crush :

1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer @ food processor atau pun guna tangan pun boleh. Sebatikan.
2. Masukkan butter. Sebatikan lagi.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Uli hingga menjadi bentuk doh.


Bahan untuk filling :

� 1 cawan susu cair
� 4 biji telur
� 1 cawan gula halus
� 1 cawan air
� 1 tbs tepung kastard
� 1/2 tsp vanilla essence

Cara membuat filling :

1. Pukul gula dan telur.
2. Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan lagi dan kacau sebati.
3. Mas tapis bancuhan filling tadi.
4. Tekan2 doh ke dalam acuan tart @ pie. Then tuang je bahan2 filling tadi ke dalam acuan tart @ pie yang telah diletakkan doh tadi.
5. Bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.

0 Response to "Tart Telur"

Post a Comment