Bahan bahan :-
1 EKOR AYAM DIBELAH 2 ATAU 4
Bahan A
- 2 BIJI BAWANG BESAR#
- 5 BIJI BAWANG PUTIH#
- HALIA SEBESAR IBU JARI NAK 1#
- 4 SEKAWAN(BUNGA LAWANG,KULIT KAYU MANIS,CENGKIH,PELAGA)
- 2 SUDU LADA SULAH
- 1 BATANG SERAI DITITIK
- GARAM SECUKUPNYA
- KIUB AYAM 1
Cara cara :-
KISAR BAHAN A, KISAR HALUS BAHAN B, KEMUDIAN TUMIS. MASUKAN 4 SEKAWAN SERTA SERAI,SEHINGGA NAIK BAU
MASUKAN 1 LITER AIR ATAU AGAK KAWAN2 LAH YER,
KEMUDIAN MASUKAN AYAM YG DIPOTONG TADI,GARAM SECUKUP RASA,LADA SULAH,
MASAK AYAM SEHINGA EMPUK....PADAM KAN API!!(AMBIL AYAM YG DIMASAK TADI TOSKAN...
**KUAH SUP ITU SAYA GUNAKAN UTUK MEMBUAT NASI DAN UNTUK DIHIRUP BERSAMA2 DENGAN NASI AYAM
(AYAM YG DITOSKAN TADI MESTILAH DIGAUL DENGAN SOS TIRAM DALAM 6 SUDU,SOS TIRAM MEMBUAT AYAM ITU SEDAP N BERKILAT,SELEPAS ITU MASUKAN KICAP MANIS ..LOMORKAN BAHAN ITU PADA AYAM..PERAPKAN SEKEJAP..
CARA MENGORENG AYAM
MASUKAN MINYAK SECUKUP NYA,PASTIKAN MINYAK ITU PANAS,BARULAH MASUKAN AYAM YG DI PERAP TADI
>GORNG JGN TERLALU LAMA PALING2 ANGKAT AYAM
ITU..PASTIKAN AYAM WARNA MESTI DIDALAM GAMBAR INI
>AYAM NI DIGORENG SEKEJAP SEBAB MASA MEREBUS
TADI KAN DAH MASAK..
>HASIL YG KITA DAPAT.AYAM LEMBUT,ENAK,BERKILAT
CANTIK GITU..
LEBIHAN KUAH PERAP AYAM TADI DIAMBIL,TAMBAHKAN KICAP MANIS,KICAP CAIR DALAM 3 SUDU,SERTA MINYAK BIJAN SEDIKIT ,DAN MASUKAN 3 ATAU 4 SUDU KUAH SUP TADI ..CARANYA POTONG AYAM BILA HENDAK MAKAN KEMUDIAN MASUKAN KICAP YG DI BUAT TADI..MEMANG TERBAIK!!! SEDAP..
0 Response to "CARA2 MEMBUAT AYAM SEDAP"
Post a Comment