KUIH BEKANG



BAHAN UNTUK KUIH BEKANG

1kg tepung beras
air 1 � liter
4 biji telur ayam

BAHAN UNTUK MEMBUAT SAMBAL IKAN.

1kg ikan kembung@selayang
1 biji kelapa parut
300g bawang merah
2 inci halia

BAHAN UNTUK MEMBUAT KUAH LEMAK KUIH BEKANG.

1 biji kelapa (santan)
1 cawan tepung beras
10 ulas bawang merah (dimayang)
1 sudu halba
� inci halia (dihiris halus)
garam secukup rasa

BAHAN UNTUK KUAH MANIS (seperti dalam gambar)

1 cawan tepung beras
4 keping gula melaka(kecil)
2 cawan air

Cara buat:

1) cara - cara membuat kuih bekang:

tepung beras dibancuh dgn air dan telur.bancuh hingga sebati.kemudian bakar didalam acuan kuih baulu.

2) cara memasak sambal ikan:

ikan direbus dan ambil isi sahaja.
Kemudian santan kelapa,bawang merah dan halia digoreng hingga kering seperti membuat serunding.

3) cara membuat kuahlemak:

bawang merah,halba,tepung beras,halia dan santan dimasak hingga pekat.
masukkan garam secukup rasa.

4) cara - cara membuat kuah manis.

tepung beras,air dan gula melaka dimasak sehingga pekat.

0 Response to "KUIH BEKANG "

Post a Comment