Cara Berlauk
Bahan bahan :-- 400gm tepung gandum
- 330 ml air
- 180 gm daging kisar
- 1 bijik bawang besar-cincang
- 4 ulas bawang putih - cincang
- 200 ml minyak masak
- 1 bijik telur
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu besar serbuk cili
- 3 tangkai daun bawang
- 2 tangkai cili merah -cincang
- garam secukup rasa
- acuan kuih
Cara cara
- - cara nak buat inti- tumis bawang besar dan bawang putih.apa bila tumisan sudah garing ..masukkan serbuk kari , serbuk cili dan masuk kan daging kisar .
- -masak sehingga daging empuk , tambah kan garam,taburkan daun kari dan cili merah .biar kan daging sedikit kering
- cara-cara membuat adunan tepung
- satu kan tepung, serbuk kunyit ,telur,garam secukup rasa dan masukkan air.pukul sebati dan ketepikan .
- panaskan acuan dan sapu dengan minyak gunakan api sederhana .ambil satu sudu adunan dan tuangkan dalam acuan .
-seterusnya letakkan sudu kecil inti daging ditengahnya.
-taburkan hiasan cili merah hirisan daun bawang biarkan seketika . ambil lidi atau garpu cungkil bahagian tepi acuan, jika kuih mudah tertanggal dari acuan ia bermakna kuih sudah masak
0 Response to "Resepi Cara Berlauk"
Post a Comment